De eerste dagen na de dood van Osama bin Laden is er een foto die bijzonder tot de verbeelding spreekt. Die foto toont Barack Obama, de ministers Clinton en Biden en de veiligheidsstaf die in The Situation Room live meekijken naar de verrichtingen in Abbottabad.
Wat zij zien op het moment dat de foto genomen is, is niet duidelijk. Het is verleidelijk om te denken dat zij getuigen zijn van het moment waarop Osama bin Laden gedood wordt, maar waarschijnlijk is dat niet. Hoewel: wat maakt anders dat Hillary Clinton van ontzetting een hand voor haar mond slaat? Het neerstorten van ??n van de vier helikopters nog voordat de operatie goed en wel begonnen is? De aanwezigheid van onschuldige vrouwenen kinderen in de vuurlinie? Het blijft speculeren. Clinton zelf weet het in ieder geval niet meer. ‘I have no idea what any of us were looking at at that particular millisecond‘, verklaart ze een paar dagen later tegenover journalisten in Rome, waar ze een conferentie over Libië? bijwoonde. En om het nog erger te maken: ‘I am somewhat sheepishly concerned that it was my preventing one of my early spring allergic coughs. So, it may have no great meaning whatsoever.‘
De foto in The Situation Room is gemaakt door Peter Souza, de ‘hoffotograaf’ van Barack Obama. Samen met zijn team maakt Souza wekelijks tussen de 8.000 en 20.000 foto’s van Obama en de mensen die hem omringen. Souza was bevoorrecht. Hij was de enige fotograaf ter plekke en kon exclusieve beelden maken. Souza was daar niet als journalist. Hij was daar als chroniqueur van de ambtperiode van de 44e president van de Verenigde Staten van Amerika. In die hoedanigheid schoot hij een foto waar fotojournalisten hem om benijden. Hij schoot dé foto van dé gebeurtenis van het jaar, ook al is die gebeurtenis zelf op de foto niet te zien. De gebeurtenis van het jaar, in de ogen van veel Amerikanen die de dood van Osama bin Laden nodig hebben om een bladzijde om te slaan, zodat er tenminste één hoofdstuk uit het boek over 9/11 uit is.
Dat zijn foto nieuwswaarde heeft, valt niet te ontkennen. Souza wordt echter niet betaald om het nieuws op de voet te volgen, hij wordt betaald om het doen en laten van de president vast te leggen en daarmee bij te dragen aan positieve beeldvorming over Obama. Het vrijgeven van deze foto valt onder de noemer propaganda, het is politieke reclame. Het moet mensen doen geloven dat het doel de middelen heiligt; dat de president daadkrachtig is en alles onder controle heeft. In die opzet lijken Obama en Souza geslaagd: de populariteit van de president steeg onmiddellijk na de inval in de villa van Osama bin Laden. Een foto van een dode Bin Laden zou dat effect niet hebben overtroffen.
(wordt vervolgd)
Willem says
Wat zou er op de afbeelding staan, die op het toetsenbord van de laptop voor Clinton ligt?
Weet iemand dat misschien?