Het leek me wel een leuk idee om met de Hanta-redactie van die traditionele eindejaarslijstjes te maken. Het idee was simpel: noem de drie beste boeken die je dit jaar las en je drie favoriete postings uit de eerste negen maanden Hanta. Maar goed, zoiets loopt hier meestal al gauw stuk op dat fijne mengsel van creativiteit en anarchie dat deze website regeert en bezielt. Echte ordelijke lijstjes hoef je hier dan ook niet te verwachten.
Mijn slechte geheugen speelt me ook altijd parten bij dit soort dingen. Om te weten wat het beste is dat je hebt gelezen, moet je je eerst herinneren wat je allemaal hebt gelezen. Gelukkig had ik al wat graafwerk gedaan ten bate van een top drie voor de Awater Poëzieprijs. Dat heb ik dan alvast. Mijn lijstje van de beste dichtbundels van 2011 was als volgt:
- Zoo van het denken – Peter Verhelst (recensie hier)
- N30+ – Jeroen Mettes (recensie is nog in de maak)
- De ziel is een pannenkoek – Patty Scholten (recensie hier)
Maar je leest nog meer in zo’n jaar. Zo las ik voor Vrij Nederland bijvoorbeeld het fenomenale Eén steek diep, een nieuwe bundel verslagen van eenzame uitvaarten van F. Starik (met gedichten van vele andere topdichters) en kwamen mij uit de Amerikaanse underground Black Hole Blues, de eerste roman van Patrick Wensink en A Patchwork Of Rooms Furnished By Mistakes, een e-dichtbundeltje van J.Bradley toe. Op de site van zijn uitgever kun je het boekje gratis downloaden (hoewel het natuurlijk sympathieker is om er, via Smashwords.com, 2 dollar voor te betalen). Ook kun je Bradley op de site het hele boekje (negen gedichten) voor zien lezen.
Om bij de Engelstalige literatuur te blijven: in 2011 heb ik op dat gebied het een en ander aan inhaalwerk verricht. Zo genoot ik eindelijk van Extremely Loud and Incredibly Close van Jonathan Safran Foer en Licht uit in Wonderland van DBC Pierre. Legend of a Suicide van David Vann mag ook niet ontbreken op deze niet-lijst.
En er is meer. Vast. Maar dit is wat er deze week zo’n beetje bovendreef in mijn hoofd. Mijn hoofd, dat altijd bezig is met wat er nog gelezen moet worden. Met die stapels die overal liggen. Aangeschaft, aangevraagd bij uitgevers, overmoedig geleend, ongevraagd toegezonden door Jan en Alleman. En dan heb ik het nog niet eens over alle blogs die ik aandachtig zou volgen, ware ik werkloos en viermaal gekloond.
Behoorlijk tijd voor kerstvakantie, dus.
En voor wie in die kerstvakantie hier nog iets wil lezen een paar van mijn favoriete Hanta-stukjes van dit jaar.
Eén van de eersten die mij voor Hanta gedichten toestuurde was de one and only Willem Thies. Eén ervan gaf ik vorm in een van internet geplukt ‘weirdo’-lettertype (de twee anderen verschijnen binnenkort in de audio-rubriek van Trijntje Gosker – stay tuned).
Ook mooi, en precies waar Hanta voor staat denk ik, is ‘Bête noire‘ van Tine Moniek.
De eerste poging van een van de redacteuren om iets met tekst en beeld te doen (en meteen aanleiding tot een paar long hard thinks over auteursrechten want, hoewel we graag meewillen in de draaikolk van het internet, houden we er op het gebied van reproduceren zonder toestemming nogal ouderwetse ideeën op na en was een tussenweg daarin niet zomaar gevonden) was de serie ‘Exit Osama‘ van Liliane Waanders. Denkschrijvend en kijkdenkend deed zij een dappere poging iets te zeggen over de rol van beeld en de manipulatie ervan in de berichtgeving rond de dood van Osama Bin Laden en in onze cultuur in het algemeen.
Ten slotte was ik ook erg blij dat Kees Engelhart aan boord wilde komen als columnist. Ongeveer wekelijks trakteert hij ons onder de naam ‘Stoïcijntje‘ op een klein literair kroniekje zoals alleen hij ze kan maken. Het meest moest ik grinniken toen hij nog eens, geheel historisch verantwoord, het ambt van Dichter des Vaderlands op de hak nam.
Goed. Mijn werkzaam 2011 zit er bijna op. Mist u hier dingen, wilt u uw favoriete boek met ons delen, heeft u een hekel aan Kerst of bent u eenzaam, rechts, links, chagrijnig of manisch, schroom dan niet hieronder uw zielenroerselen volstrekt anoniem in het commentaarvak te tikken. Gewoon een gezellige nieuwjaarswens mag ook, natuurlijk.
Namens de hele redactie wens ik u in ieder geval ingesneeuwde feestdagen met een goed gevulde e-reader (stapel p-boeken mag ook) en een nieuw jaar met veel literair vuurwerk (en vooral ook veel Hanta)!
Leave a Reply