Op de manier waarop alleen Dries van Agt geagiteerd kan raken, ergerde de oud-premier zich in De avondetappe van 11 juli aan de selectieve jacht op dopinggebruikers. ‘Reken maar,’ briest hij, ‘dat ook schaatsers, zwemmers, hardlopers doping gebruiken, maar nergens wordt er zo streng gecontroleerd als bij wielrenners.’ Niet het gebruik van doping op zich, maar de heksenjacht op wielrenners beschouwt Van Agt als oneerlijk – oneerlijk zijn volgens hem overigens ook de grote en talrijke valpartijen veroorzaakt door één of twee dommeriken ten koste van vele die een hoge klassering hadden kunnen halen.
In zijn verontwaardiging kwam de jurist Van Agt de wielerliefhebber Van Agt te hulp. Volgens hem is elke verhouding zoek. In het tamelijk keurige Nederlandse strafrecht geldt de vanzelfsprekende regel dat gestraft wordt naar de mate van het begane onrecht. Van Agt roept de zaak Contador in herinnering: daar werd een minimum aan clenbuterol ‘0,0000 en dan moet je een hele tijd wachten en dan komt er een cijfertje’ en toch is Contador een tourzege ontnomen en voor twee jaar geschorst. Een buitenproportionele sanctie volgens Van Agt. Inhumaan gedoe.
De oud-premier kreeg steun van de voormalig houtjestouwtjes wielrenner – zijn eigen woorden – Thijs Zonneveld, die nog een andere inconsequentie aanhaalde als het gaat om de behandeling van vermeende dopingzondaars. Anders dan in het reguliere recht geldt voor hen de onschuldpresumptie niet. Zij zijn schuldig tot dat zij zelf hun onschuld hebben aangetoond.
Van Agt waagde het openlijk te betwijfelen of het verbod op doping wel zinnig is. ‘Het wordt gezegd ter bescherming van de coureurs te zijn’, maar dat beschouwt hij als een ‘vrij vals argument’. ‘Dierbare makker’ Thijs Zonneveld wees hem op het aspect van de maatschappelijke gezondheid: als doping vrijgegeven wordt, levert dat een groot gevaar op voor de volksgezondheid omdat buiten de topsport begeleiding van gebruikers onmogelijk is. Van Agt zweeg stil toen Mart Smeets Zonneveld bijviel. ‘Ik ben dus te ver gegaan.’
Hij is inmiddels 81, koersen mag hij niet meer na een derde heupoperatie. Maar Dries van Agt is nog altijd leip van wielrennen. Over het antwoord op de vraag van Thijs Zonneveld – ‘als u had kunnen kiezen wat was u dan het liefste geweest: winnaar van de Tour de France of premier van Nederland?’ – moest hij even nadenken, daarna had hij even last van binnenpretjes en toen kwam een schitterend antwoord: ‘Er zijn veel meer Nederlanders in geslaagd om minister-president te worden, dan om de Tour te winnen….’
Tegenover de ernst waarmee hij zich mengt in de discussie over het wielrennen staan de (plaag)stootjes onder de gordel richting de politiek. Hoe getapt hij ook moge zijn, een beetje pijnlijk is het wel dat hij zo openlijk afstand neemt van zijn verleden als invloedrijk politicus.
Guldenberg says
Niet alleen maken renners (en andere atleten) gebruik van doping, er zijn bobo’s die bewust misbruik maken van vals beschuldigen van dopinggebruik!
Een ‘grote’ koninklijke vereniging in Nederland beschuldigt sinds 4 april 1991 een onschuldig lid vals van dopinggebruik d.m.v. een (bewezen!) welbewuste dopingonderzoekvervalsing door meerdere professoren van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht (UU). Door gebruik te maken van het gezag van (corrupt handelende) wetenschappers laat de leiding van de koninklijke vereniging haar publiek geloven dat er dopinggebruik is aangetoond, terwijl de grootste autoriteit op dopinggebied in Nederland bewezen heeft dat er absoluut geen aanwezigheid van doping is bewezen.
Zulk frauderen verslaat frauderen door wielrenners met meer dan de lengte van het hele peleton. Het is het kwalijkste gebruik van doping: bobo’s die iemand vals beschuldigen om anderen te bevoordelen. Van zulk frauderen hoor je niets daar bobo’s elkaar de hand boven het hoofd houden.
Het is tevens wetenschapsfraude. In duur en hevigheid zelfs erger dan de fraude van Stapel. Bij de non-dopingzaak blijkt momenteel dat het toezicht op wetenschappelijk niet-integer handelen ook niet werkt, kennelijk om te voorkomen dat het imago van de UU geschaad wordt. Zo houdt ook vals toezicht op wetenschapsfraude vals van dopinggebruik beschuldigen staande!