‘Het is perfect in scène gezet. Het strand bij Scheveningen op een kille novemberdag in 1813. Een menigte haveloze lieden, getooid met oranje kokardes en sjerpen, slaat de nadering van een Engels fregat gade. Als een sloep wordt neergelaten die een goedgeklede man naar de kant roeit, gaat er voorzichtig gejuich op tot men ziet dat “Hij” het niet is, maar een kamerdienaar, die de landing proefdraait. Even later wordt een volgende sloep neergelaten. Daarin neemt daadwerkelijk de Prins van Oranje plaats. De mutsen vliegen in de hoogte. Vivat Oranje! Bijna twintig jaar tevoren was deze man met zijn vader en broer op een visserspink van de firma Hoogenraad scheep gegaan naar Engeland, over een berg van kruiend ijs heen; ietwat ordeloos, een lullig soort vlucht. De herinnering daaraan moest worden uitgewist door de triomfantelijke terugkeer op dezelfde plek te doen plaatsvinden. Heen gaan en terugkomen in één beweging gevat, de tijd ertussen uitgewist. Ook uitgewist die keer dat hij in Noord-Holland landde met een Engels-Russisch legertje dat bij Castricum werd verslagen. Niet meer aan denken nu.
De regisseur, de spindoctor, zit helaas een paar kilometer verderop thuis met jicht.’
Het is niet te hopen dat Aus Greidanus straks op 30 november net als Gijsbert Karel van Hogendorp gedwongen van een afstandje moet toekijken. Dat ook er op het finest hour niet bij kan zijn.
Vandaag wordt bekend gemaakt hoe Nederland tweehonderd jaar koninkrijk gaat vieren. Een landing op het strand van Scheveningen – zoals de historische, hierboven beschreven door ‘ooggetuige’ Nelleke Noordervliet in het Boekenweekessay van dit jaar De leeuw en zijn hemd – maakt zeker onderdeel uit van het programma. En Aus Greidanus regisseert het spektakel. Het is te hopen dat het dan wat minder hard waait dan vandaag.
Toen er begin dit jaar in Buitenhof over die landing en de geschiedenis en toekomst van het koninkrijk werd gesproken – door historicus Niek van Sas, de hoofdredacteur van Vorsten Royale Justine Marcella en schrijfster Nelleke Noordervliet, hadden we nog een Prins van Oranje, die misschien wel in het bootje zou stappen. Er werd tijdens die uitzending ook druk gespeculeerd over het moment van abdicatie.
Het heden is verleden voor je er erg in hebt (en Huub Stapel speelt de prins).
Leave a Reply