‘You have done a wonderful work and we are proud of you. I mean it when I say: you are one of my heroes’, zei Nelson Mandela bij gelegenheid tegen Evita Bezuidenhout.
Evita Bezuidenhout is een van de huiden waarin Pieter-Dirk Uys gewend is te kruipen. Evita Bezuidenhout – Tannie Evita – is een vrouw van de wereld. Haar biografie – Een leven apart: de biografie van Evita Bezuidenhout – telt 512 klein- en dichtbeletterde pagina’s.
‘Vriendin van Nelson Mandela, die de van een tweeling zwangere Evita redde van de dood na een ernstig auto-ongeluk. En van Roelof ‘Pik’ Botha, de grootste charmeur van de apartheidspolitiek. Met Michail Gorbatsjov besprak ze tijdens een gezellig samenzijn in diens datsja de toekomst van het Sovjetrijk en deed hem daarbij en passant het begrip glasnost aan de hand. Kortom, een vrouw zonder wie de wereld er vandaag de dag anders uit zou zien’,
staat er op de achterflap. Pieter-Dirk Uys schreef haar biografie, en hij zal – gezien de toon – ook wel getekend hebben voor de flaptekst.
In de Wie is Wie – maar nu citeer ik de biografie, dus ik sta niet in voor de betrouwbaarheid van de feiten – staat zij als volgt vermeld:
Bezuidenhout: Evita, geboren Evangelie Poggenpoel in Bethlehem op 28 september 1935, ster in vele vroege Afrikaner filmklassiekers, getrouwd met Dr. J.J. van V. Bezuidenhout in 1959…
Pieter-Dirk Uys is haar – ‘de ongekroonde koningin van Zuid-Afrika’, ambassadrice van het onafhankelijke thuisland Bapetikosweti en beroemd vanwege haar recept van bobotie (gelukkig ontbreekt het recept niet in de biografie), maar haar koeksisters mogen er ook zijn – sinds 1982.
De ochtend na het overlijden van Nelson Mandela zei Pieter-Dirk Uys in een interview op Cape Talk Radio: ‘He gave us so much to build on’, en hij riep op ‘to celebrate this extraordinary gift we had in this country for such a long time.’
Ik zag Pieter-Dirk Uys lang geleden toen ik nog nooit van hem gehoord had op de Amsterdamse Uitmarkt. Toen was hij niet Evita Bezuidenhout, maar FW de Klerk.
Daarna zag ik hem in nog in vele gedaanten.
Ten tijde van de apartheid richtte hij zich vooral tegen het regime. Fel en scherp stelde hij misstanden aan de kaak. Toen het politieke klimaat in Zuid-Afrika veranderde, richtte hij zijn pijlen ook op andere dubieuze praktijken. Maar hij bleef het land waar hij en Evita Bezuidenhout thuis zijn kritisch volgen.
Het zal daarom zijn dat Nelson Mandela haar bij gelegenheid bedankte. Zij op haar beurt feliciteerde hem bij gelegenheid.
Leave a Reply