Vandaag – 17 december 2013 – wordt in de Eerste Kamer gestemd over wetsvoorstel 33.351. Dat is niet het wetsvoorstel waar Adri Duivesteijn misschien tegen gaat stemmen. Wetsvoorstel 33.351 behelst de ‘wijziging vermelding van geslacht in de geboorteakte’.
Als de Eerste Kamer akkoord gaat – maar er bestaan bezwaren (onder andere wat betreft: de leeftijd waarop een transgender de keuze moet kunnen maken, de specifieke deskundigheid van de deskundige die de verklaring afgeeft, de rechtsongelijkheid die ontstaat doordat transgenders makkelijker dan anderen die dat willen hun voornaam kunnen wijzigen) – kunnen transgenders binnenkort zonder dat zij een geslachtsoperatie of een hormoonbehandeling hebben ondergaan administratief van geslacht veranderen.
‘Overal ter wereld wordt op het moment gezocht naar nieuwe regels om geslachtsaanpassing gemakkelijker te laten verlopen’, schrijft Maxim Februari in De maakbare man: notities over transseksualiteit – het boek waarin hij verslag doet van zijn eigen transitie en de sociale en juridische consequenties van zijn keuze aan de orde stelt.
Argentinië heeft de meest liberale wetgeving: ‘Laat je simpelweg weten dat je niet langer als man, maar als vrouw wilt worden geregistreerd en dat dit verlangen stabiel is, dan is tien dagen later de verandering een feit.’
Zo eenvoudig wordt het in Nederland, dat samen met Zweden en Duitsland voorop liep met wetgeving om de administratieve verandering van geslacht mogelijk te maken, niet.
Door dat vooroplopen zijn de voorwaarden waaronder de administratieve verandering mogelijk is nu nog streng. Maxim Februari in De maakbare man: ‘Je lichaam moest volledig zijn aangepast aan het verlangde geslacht en je mocht niet meer in staat zijn kinderen te verwekken of te baren. Als gevolg hiervan werden mensen door de overheid gedwongen medische behandelingen te ondergaan die ze niet wensten; ze konden niet anders dan de eisen van de overheid accepteren als ze de juiste officiële papieren wilden krijgen.’
In het voorstel tot wetswijziging worden die strenge voorwaarden versoepeld, in het kader van de emancipatie van de transgender: ‘De voorwaarde van fysieke aanpassing aan het gewenste geslacht en de voorwaarde van absolute onvruchtbaarheid komen te vervallen. Hiermee wil het kabinet de emancipatie van transgenders verbeteren’, staat er in de toelichting op het wetswijzigingsvoorstel.
‘Is straks in Nederland het nieuwe wetsartikel eenmaal aangenomen, dan wordt de duurzame overtuiging tot het andere geslacht te behoren voldoende om de registratie aan te passen’, concludeert Maxim Februari. Anders dan in Argentinië is er nog wel een verklaring nodig van een deskundige die vastgesteld heeft dat de wens van de transgender stevig gefundeerd en hardnekkig is.
MetDe maakbare man wilde Maxim Februari – geboren als Marjolijn – speculaties en onbeleefde vragen voor zijn over hoe het is om op enig moment in het leven de stap te zetten om het lichaam aan te passen aan de mens die het bewoont. Met De maakbare man: notities over transseksualiteit geeft Maxim Februari iedereen die bereid is te erkennen (bij tijd en wijle) onwetend, dom en/of onbeleefd te zijn een handreiking om in de toekomst geen pijnlijke opmerkingen meer te hoeven maken te maken en ongepaste vragen meer te hoeven stellen. Maar het is ook een waarschuwing aan al diegenen die te lichtzinnig denken over een eventuele transitie of denken ongestraft van de testosteron te kunnen snoepen.
Lichtzinnig zijn de leden van de Eerste Kamer zeker niet. Misschien slaan ze zelfs wel een beetje door naar de andere kant.
Leave a Reply