Het schijnt dat J.K. Rowling haar Harry Potter-reeks liever anders had laten aflopen. Dat hoorde ik vanmorgen op de radio, in het nieuws van acht uur. Het nieuws zat ingeklemd tussen een bericht over de adoptiedochter (welke, dacht ik wel meteen: het blijkt Dylan Farrow te zijn) van Woody Allen die in een open brief aan The New York Times haar adoptievader beschuldigt van seksueel misbruik en een bericht over een krijsende kat die met dat krijsen het leven van zijn baasje redde.
Is dat nieuws, dacht ik met mijn slaapdronken kop. Pas later dacht ik aan al die kinderen en grote mensen die nog aan Harry Potter moeten beginnen en nu dus al weten hoe het afloopt (want dat vertelden ze er bij: hoe het afloopt en hoe het volgens J.K. Rowling ‘beter’ had kunnen aflopen).
Toen ik mijn zondagse ontbijt op had – koffie, croissantje en een knisperende krant – wilde ik wel eens weten waar de NOS dat nieuws vandaan had.
Wat blijkt. Op 7 februari verschijnt het nieuwe nummer van het tijdschrift Wonderland – trefwoorden: video, fashion, music, celebrity, etc. Gastredacteur is Emma Watson, die naam maakte als Hermione in de verfilming van de zeven delen van Harry Potter.
In het februarinummer van Wonderland interviewt Emma Watson J.K. Rowling, en in dat interview doet J.K. Rowling haar bekentenis. Fragmenten uit dat interview lekten uit/werden bij wijze van teaser – want Wonderland moet wel verkocht worden – naar buiten gebracht. The Sunday Times zette een bericht op de voorpagina, twitterde een foto en zo ging ‘het nieuws’ de wereld rond, en kwam dus ook bij de NOS binnen.
Door de trefwoorden die ik intikte belandde ik op Hypable.com. Niet bepaald een gerenommeerde nieuwssite, waar het bericht onder deze kop te lezen is. Aan het eind van stuk staat een noot: ‘Note: A previous version of this article used the word “regrets” in the headline to describe Rowling’s feelings towards Ron/Hermione, but for the sake of keeping this as fair as possible until we see the full interview, we’ve changed the headline.’ Voor een niet-nieuws site een opmerkelijke toevoeging.
Ik verbaas me wel vaker over het nieuws dat het journaal – radio en televisie – haalt en over hoe dat nieuws vervolgens gebracht wordt. Dat zelfs in de amper twee minuten dat een journaal op de radio duurt tijd wordt ingeruimd voor geluidsfragmenten/quotes waarin degene die in het nieuws is zelf aan het woord komt, daar kan ik nog steeds niet aan wennen.
Gisterenavond vlak voor het slapen gaan, luisterde ik naar De overnachting. Daarin was oorlogsverslaggever Jan Eikelboom te gast. Hij beklaagde zich er onder andere over dat journalisten te weinig gefocust zijn op feiten en steeds meer op meningen.
Ik geloof dat ik dat met hem eens ben. Ik ben zelfs al aan het zoeken naar de oorzaak. Een sluitend antwoord heb ik nog niet, maar sinds de grenzen tussen genres vervagen – en journalisten bloggend hun nieuwsitems aanvullen en van achtergrondgegevens voorzien – is de journalistiek ingrijpend veranderd. En met de journalistiek de journalist.
Leave a Reply