Ik heb de afgelopen week heel veel televisie gekeken. Sinds vorige week donderdag zo non-stop mogelijk (ik luisterde ook nog naar de radio, las kranten en verzamelde via internet nieuws uit verschillende bronnen), want ik wilde precies weten wat er gebeurd was en gebeurde, hoe daar door wie over bericht werd en hoe die berichtgeving veranderde onder invloed van het verstrijken van de tijd, het voortschrijden van inzicht en het veranderen van belangen.
(Er waren indrukwekkende beelden bij, en er zijn veel manieren waarop iets indrukwekkend kan zijn.)
Dat er door de media fouten gemaakt werden, zal niemand verbazen. Het streven snel zo volledig mogelijk te berichten kwam de zorgvuldigheid niet altijd ten goede. Soms werden er ronduit verkeerde inschattingen gemaakt. Daarvoor werden excuses aangeboden.
Onder het kopje Correcties en aanvullingen stond vandaag (25 juli, p. 17) dit in de NRC:
‘Rouwdag
In Wat gebeurt er op nationale dag van rouw? (23 juli, p. 4 en 5) staat dat NS-treinen tijdens de minuut stilte door zouden rijden. De NS heeft dit eerder ook gemeld, maar op de dag zelf aangekondigd dat de treinen toch stopten. In het overzicht staat ook dat de middagvoorstelling van de musical Anne is geschrapt, maar Anne is een theaterstuk.’
Het is goed dat journalisten bereid zijn gemaakte fouten recht te zetten. Ik vraag me alleen wel af wie het onder de gegeven omstandigheden iets kan schelen dat Anne geen musical maar een theaterstuk is.
Leave a Reply