Zeventien jaar zat ik in het bestuur van een club die vond dat de literatuur wel wat extra aandacht kon gebruiken. Onder de weinig originele naam ‘stichting literaire activiteiten’ (aangevuld met een onvermijdelijke plaatsnaam) organiseerden wij avonden die er in essentie allemaal hetzelfde uitzagen. Voor de pauze ging de schrijver in gesprek met iemand die daarvoor had doorgeleerd (sommigen hadden zich bekwaamd in het stellen van vragen, anderen wisten hun gast in het juiste literatuurhistorische perspectief te plaatsen), na de pauze werd het publiek (nog lang niet allemaal zijn/haar lezers) in de gelegenheid gesteld brandende kwesties aan de orde te stellen.
Toen onze ‘stichting literaire activiteiten’ 25 jaar bestond, was de koek op, en niet alleen omdat het format hopeloos verouderd was. Ooit waren we de enige organisatie in de stad die ontmoetingen tussen schrijvers en hun (potentiële) lezers organiseerden, maar in de loop der jaren kregen we er tal van concurrenten bij. Concurrenten die in staat bleken om vergelijkbare arrangementen tegen een veel lagere prijs aan te bieden.
Ik geloof dat wij inmiddels een zachte dood gestorven zijn. Helemaal zeker weet ik het niet, want ik heb de beker niet helemaal tot de bodem leeggedronken.
In de zeventien jaar dat ik deel uitmaakte van dat bestuur heb ik her en der en over de grens menig literaire activiteit bezocht om geïnspireerd te raken (en om schrijvers te keuren: goed kunnende schrijven is immers niet genoeg als je een schrijver het podium van de plaatselijke schouwburg biedt). Bij veel van die evenementen ging het net zo toe als bij ons, maar bij Behoud de Begeerte niet. Bij Behoud de Begeerte leek het ene programma ook niet op het andere.
Luc Coorevits zag dertig jaar geleden al dat het anders moest. ‘Geïntrigeerd door de diverse ontwikkelingen in de republiek der letteren en teleurgesteld in het magere aanbod van meestal amateuristisch georganiseerde literaire activiteiten, begon de toen drieëntwintigjarige leraar geschiedenis Luc Coorevits plannen te ontwikkelen voor het laten verrijzen van een podium waarop de meest uiteenlopende pogingen om de literatuur weer midden in het leven te plaatsen een plek konden krijgen.’
Het bovenstaande citaat komt uit Behoud de Begeerte: een literaire geschiedenis 1984-2014 van Matthijs de Ridder. Hoewel ook een eerbetoon aan wat Luc Coorevits tot stand gebracht heeft – Behoud de Begeerte vierde vorig jaar het dertigjarig bestaan – is Behoud de begeerte: een literaire geschiedenis 1984-2014 vooral een alternatieve literatuurgeschiedenis die die voorbije dertig jaar beslaat. Wat Matthijs de Ridder voor ogen staat is laten zien hoe wat Behoud de Begeerte programmeerde inspeelde op algemene trends (in en buiten de literatuur) en in hoeverre dat waar het literaire productiehuis aandacht aan besteedde representatief was voor de ontwikkelingen in het literaire veld.
Of hij in zijn opzet geslaagd is – ‘Zo ontstaat behalve een overzicht van dertig jaar Behoud de Begeerte ook een essayistisch portret van de Nederlandstalige literatuur in die periode. Niet dé geschiedenis van de Nederlandse en de Vlaamse letteren, dus, maar “een literaire geschiedenis” van drie decennia literatuur op de planken, in de wereld en op papier’ – weet ik nog niet (ik ben nog maar net begonnen en toch al op bladzijde 51, ondanks mijn voornemen het alleen nog even bij bladeren te laten), maar stilletjes hoop ik door Behoud de Begeerte: een literaire geschiedenis 1984-2014 niet alleen weer wat wijzer te worden over de Nederlandstalige literatuur, maar ook ideeën op te doen. Ik geloof namelijk nog steeds dat er een markt is voor schrijvers die hun lezers tegemoet treden.
(Aan Behoud de Begeerte/Luc Coorevits werd door de Jan Campert-stichting de G.H. ‘s-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten 2014 toegekend. ‘Wat ooit kleinschalig begon in een Leuvense discotheek, groeide in geen tijd uit tot een groots literair productiehuis. Dertig jaar lang is initiatiefnemer Luc Coorevits de passionele bezieler van Behoud de Begeerte. Hij gaf en geeft nog steeds Nederlandse, Vlaamse én buitenlandse dichters en schrijvers een podium op stijlvol georkestreerde literaire evenementen en tournees.’)
Leave a Reply