Met Vallende tijd komt een einde aan de door Asis Aynan en Hester Tollenaar geïnitieerde Berberbibliotheek. Vallende tijd is het tiende deel en bevat poëzie van vier Riffijnse dichters: Mohammed Chacha, Ahmed Ziani, Fadma El Ouariachi en Mimoun El Wahid. Zij schreven hun gedichten in de jaren zeventig en tachtig, maar wat zij zeggen over migratie, emancipatie en de liefde is nog altijd actueel (terwijl ook degenen die twintig jaar voordat Mohammed Chacha, Ahmed Ziani, Fadma El Ouariachi en Mimoun El Wahid – om andere redenen dan zij – hun land verlieten zich in hun woorden zullen herkennen).
Ook tijdens de feestelijke presentatie van Vallende tijd op Winternachten, waar hij geïnterviewd werd door Paul van der Gaag, toonde Asis Aynan zich een bevlogen ambassadeur van het proza en de poëzie die hij via de Berberbibliotheek onder de aandacht, maar vooral onder de mensen wil brengen. Het is de literatuur die hem inzicht heeft gegeven in de geschiedenis van Marokko, en daarmee in het leven van zijn ouders.
de Berberbibliotheek begon in 2001 bij uitgeverij Athenaeum – Van Gennep & Polak, in 2014 nam Uitgeverij Jurgen Maas de reeks over. Volgens Ais Aynan heeft dat de verspreiding van de titels goed gedaan. Niet langer waren de romans alleen in de boekhandel verkrijgbaar, Asis Aynan en uitgever Jurgen Maas reisden stad en land (en Vlaanderen) af om hun boeken naar potentiële lezers te brengen. Want, zo benadrukte Asis Aynan tijdens het gesprek: de gang naar de boekwinkel is voor veel van de mensen voor wie wij de Berberbibliotheek maakten geen vanzelfsprekende.
Van tanend enthousiasme is bij Asis Aynan geen sprake en er zijn ook nog genoeg titels die het verdienen om uitgegeven te worden. Maar hij wil zelf weer meer schrijven, en gelooft en hoopt dat andere uitgevers inmiddels overtuigd zijn van de literaire kwaliteit en het maatschappelijk belang van het uitgeven van de Marokkaanse literatuur waar hij zich bijna tien jaar hard voor heeft gemaakt.
Leave a Reply