Hoewel de namen van René Goscinny en Albert Uderzo nog altijd prominent op de cover van een nieuw avontuur van Asterix (en Obelix) staan, zijn scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad inmiddels al verantwoordelijk voor vier albums.
Het meest recente is De dochter van de veldheer – in het Frans: La fille de Vercingétorix. Vercingétorix: de Gallische koning die aan het hoofd stond van de opstand tegen de Romeinen (en daarmee onlosmakelijk verbonden met het Gallische dorp dat weerstand blijft bieden).
In Het verhaal van de Goscinny’s: de geboorte van een Galliër van Catel – tot stand gekomen met Anne Goscinny – vertellen René Goscinny en Albert Uderzo hoe zij op het idee van Asterix kwamen:
Vervolgens bedachten we dat de Galliërs altijd in één adem met de Romeinen worden genoemd.
‘Dan hebben we een dorpje met een stelletje halfgare Galliërs die zich weren tegen hun gezworen vijanden, de Romeinen.
‘Bijvoorbeeld 50 jaar v. Chr., voor de Romeinse overwinning!’
Het leek ons grappig beide groepen tegenover elkaar te zetten.
‘De Galliërs zijn minder talrijk en minder sterk, wat als we ze een druïde geven die een speciale toverdrank kan brouwen?!’
We waren absoluut niet bezig met de politieke situatie of de mentaliteit van onze landgenoten.
‘Het is handig als dit verhaal zich afspeelt aan de kust, dan kunnen onze personages makkelijk reizen…’
‘In Bretagne!’
We somden ter plekke de weinige dingen op die we over de Galliërs wisten!
‘VERCINGETORIX!’
‘We hebben een dorpshoofd nodig…’
‘En een bard!’
Zo hebben we ook onze hoofdpersoon bedacht, een soort marionet die op de een of andere manier overal bij betrokken kan raken.
‘… Een krijger!’
‘Ja! Een grote, sterke Kelt!’
‘Of een kleine, sluwe Galliër, waarom niet?’
Ik zocht naar een naam die begon met de letter “a”, zodat we in de stripencyclopedieën van de toekomst mooi vooraan zouden staan.
‘ASTERIX!’
We hadden dolle pret toen we ons plan verder uitwerkten. Asterix werd geboren te midden van gegrinnik en lachsalvo’s, de voortekenen waren goed…
‘De Galliërs hebben dan allemaal namen die eindigen op “ix”, als een verwijzing naar Vercingetorix.’
‘En de Romeinen op “-us”, zoals Galus Julius Caesar!’
(vertaling: Toon Dohmen)
Jean-Yves Ferri, de scenarist van De dochter van de veldheer / La fille de Vercingétorix over de keuze van het onderwerp en de vrouwelijke hoofdpersoon:
‘Ik was eerst van plan om de grote Vercingetorix zelf weer op te vissen. Daarmee beland je echter in het vaarwater van de Grote geschiedenis. En hoe verklaar je dan dat de dorpelingen niet in actie zijn gekomen om hun historische leider te bevrijden? Uiteindelijk heb ik besloten dat de man moest blijven wat hij is; gewoon de mythische aanzet tot de avonturen van Asterix. Dat bracht me op het idee van een dochter, die hij gehad zou kunnen hebben. Puur een bedenksel van mij! Zo werd de adolescentie de rode draad van dit album…’
(uit het persdossier)
De link met de etappe van vandaag: Vercingétorix komt (net Blaise Pascal, Henri Bergson, Michel Foucault en Laure Adler, een van de biografen van Marguerite Duras) uit Clermont-Ferrand, de stad die na 21 kilometer aangedaan wordt.
Leave a Reply