Dichter Alphonse de Lamartine droeg bij aan de bekendheid van de thermen in Ussat – Ornolac-Ussat-les-Bains ligt op 34 kilometer van de start, het dorp heeft 370 inwoners. Deze Alphonse de Lamartine (1790-1869) wordt de vader van de Franse Romantiek genoemd en zijn muzikaliteit wordt door menigeen geroemd. Of het terecht is dat hij als voortrekker van de Franse romantici wordt gezien, weet ik niet. Ik ken zijn werk niet. Ik weet alleen dat hij zich in zijn werk tot twee keer toe richt tot tijdgenoot Lord Byron (1788-1824), van wie ook gezegd wordt dat hij een romantische dichter is.
De Lamartine en Byron hadden het een en ander gemeen, maar hun wereldbeelden verschilden nogal. De Lamartine visie op het leven werd gekleurd door christelijk idealisme, terwijl Byron een atheïst was. Leek Alphonse de Lamartine in het gedicht L’homme, uit de bundel Méditations Poétiques (in het Engels het het On Man), Lord Byron – het gedicht is aan hem opgedragen – nog de weg te wijzen naar God als ware bestemming, in Le dernier chant du Pèlerinage d’Harold – De Lamartine borduurt voort op Childe Harold’s Pilgrimage /De omzwervingen van Jonker Harold van Lord Byron – verafgoodde hij volgens Willem Bilderdijk zijn Britse collega.
‘Doch alles is met dezelfde dolheid ingenomen, en waar nog enig goeds in was of scheen te wezen, het wordt er door verwoest. Zie Lamartine met zijn vergoden van Lord Byron, zie Chateaubriand met zijn fraai geschrijf voor de Grieken. ‘t Is alles ‘t herstelde Heidendom’,
(uit: Lamartine in Nederland van Pieter Valkhoff)
schreef hij in 1825 aan de schrijver Abraham Capadose, die als calvinistisch te boek stond.
Isaac da Costa dacht heel anders over De Lamartine:
‘Nu heb ik de lectuur van onzen Lamartine volbracht. Het is alleruitmuntendst. Indien Bilderdijk, zooals ik, het geheele stuk, aan Lord Byron geadresseerd, gelezen had, vooral die heerlijke hymne die tegen het einde van het vers komt, dan geloof ik dat hij meer tevredenheid nog betoond zou hebben. Ik moet er toch bij gelegenheid iets van overbrengen.’
(uit: Lamartine in Nederland van Pieter Valkhoff)
Maar Bilderdijk had ‘het geheele stuk, aan Lord Byron geadresseerd’ gelezen.
De Nederlandse dichter Hajo Albert Spandaw (1777-1855) wijdde gedichten aan zowel Alphonse de Lamartine als Lord Byron: Aan den Franschen dichter Alphonse de Lamartine en Byron en De Lamartine. Ook Bilderdijk ontspringt bij hem de dans niet: Bilderdijk.
Leave a Reply