Antoine de Saint-Exupéry bracht een belangrijk deel van zijn jeugd door een chateau in Saint-Maurice-de-Rémens dat zijn familie toebehoorde. Dat hij daar – ondanks de turbulentie in zijn jonge leven – gelukkig was blijkt uit wat K. Schippers over die periode schrijft:
‘Graaf Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) ging in juli 1912 voor het eerst de lucht in, niet ver van het kasteel in Saint Maurice-de-Rémes bij Lyon waar hij zes jaar van z’n jeugd had gewoond. Toen hij door een piloot en een Berthaud-Wroblewski (het schots en scheve van de beginnende luchtvaart weerspiegelt zich in dat letterbeeld) werd meegenomen was hij met vakantie in Saint-Maurice en misschien moest het ook wel boven dat land gebeuren.
Hij was nog maar twaalf en toch was het gelukkigste deel van zijn jeugd al voorbij. Toen Antoine nog geen vier was stierf zijn vader. Nu woonde hij met zijn moeder, broer en drie zusjes in Le Mans, waar Wilbur Wright een paar jaar eerder enkele spectaculaire vluchten had gemaakt. Maar hij bleef verlangen naar het kasteel in het bos met linden en dennebomen, vol herten en wilde zwijnen, waar hij burchten voor krekels en slakken had gebouwd.
Zijn zus Simone schreef later dat ze op zolder de spleten in de muur open hakten en tussen stofwolken en vallende kalk naar de schat zochten. In Saint-Maurice ontwierp Antoine een motor voor een vliegende fiets die bij de eerste demonstratie al ontplofte. Soms maakte hij z’n jongere broer en zusters middenin de nacht wakker om ze een gedicht voor te lezen dat hij net had verzonnen.’
(uit: ‘Saint Ex’, in: Sprenkelingen: verhalen en beschouwingen)
Het kasteel dat dienst deed als kostschool en vakantiekolonie, maar ook lang in vervallen staat verkeerde, is het beoogde onderkomen van een museum dat zijn beroemdste bewoner en diens werk recht moet doen. Hoewel het al sinds 2009 in het bezit is van de gemeente, wil het nog niet heel erg vlotten met de plannen.
In Saint-Maurice-de-Rémens, une absence omniprésente haalt Antoine’s neef en petekind François d’Agay – hij was de zoon van Antoine’s zus Gabrielle – op lokatie herinneringen op aan zijn oom.
Wat in Saint-Maurice-de-Rémens (nog) niet lukte, lukte in het Japanse Hakone wel. Daar opende in 1999 een museum gewijd aan De kleine prins de deuren. Ze bouwden er voor de gelegenheid het kasteel na.
Helaas heeft dat museum eerder dit jaar de deuren definitief gesloten: het De kleine prins-museum overleefde de coronacrisis niet.
Antoine de Saint-Exupéry keerde in 1944 niet terug van een verkenningsvlucht boven de Middellandse Zee. Lang was hij vermist, maar in 2004 werden de wrakstukken van zijn vliegtuig gevonden.
Dat Antoine de Saint-Exupéry er in Saint-Maurice-de-Rémens helemaal bij hoorde bewust het oorlogsmonument, waarop zijn naam staat als een van de kinderen uit het dorp die het leven lieten voor de bevrijding van Frankrijk.
Leave a Reply